NÄITERINGI KROONIKA, 2009

“Väike nõid”
Esietendus 2009. aasta mais Kiikla rahvamajas.

OSATÄITJAD
Väike nõid: Etlyn Veber
Aabrakas: Karlis Sootalu
Tädi Rumpumpel: Carina Peet
Metsavaht: Kätlin Rego
Haokorjajad: Janett Rego, Kristel Kruut
Preili Piparmünt: Kärolin Kruut
Lapsed laadal: Urmet Sootalu, Karoli Õras
Külalapsed: Etlyn Veeber, Kaarin Kivil
Lillemüüja: Sandra Viil
Peanõid: Deivi Aljaste
Nõiad: Krista Kivil, Kaidi Sootalu, Lauriina Targijainen, Janely Karp, Evelin Kuslap

Meenutab Ruth Linnard 
(2020. aasta aprillis)

See oli põlvkonnavahetuse aasta. Senised tegijad olid pesast välja lendamas ja peale oli tulemas näitetrupi jagu uusi huvilisi vanuses lasteaialastest algklassilasteni. Kokkumäng sobis hästi. Väikesed olid tublid, suured juba tuntud headuses. Etenduses oli rohkesti laulu ja tantsu. Võib ehk öelda, et sellest etendusest alates hakkas välja kujunema Kiikla laulu- ja näiteringi nägu, kus koos mängivad väga erinevas vanuses näitlejad ning etendusse on pikitud laulud ja liikumine. Eriliselt on meelde jäänud Janeti ja Kristeli eide ja taadi tantsulaul ja Kärolini preili Piparmünt. Säilinud on ka video etendusest. Ja nõidade kostüümid, need olid tõesti seinast seina, alates vuntsidega tädi Rumpumpeli pruudiloorist ja lõpetades Krista tund aega viimse juuksekarvani viimistletud soenguga.


Videofilm “Piirjärwe rentnik”
Esilinastus 2009. aasta juulis Mäetaguse mõisa jäägrimuuseumis,
Kiiklas näidati külapäeval augustis.

Osatäitjad: Ardi Rego, Kristo Sootalu, Jürgen Adamson, Merili Õras (Adamson), Triinu Õras, Mariliis Õras, Karoli Õras, Marti Õras, Kärolin Kruut (Kivestu), Kristel Kruut, Siim Linnard, Madis Linnard, Priit Linnard, Mari-Liis Virunurm (Linnard), Krõõt Kukk, Krista Kivil, Kaarin Kivil, Janett Rego, Rainer Rego, Kaidi Sootalu, Carina Peet, Elis Sootalu, Taavi Olgo.

Meenutab Ruth Linnard 
(2020. aasta aprillis)

Algul mõtlesime noortega suveprojekti raames lavastada ühe August von Kotzebue näidendi, et sellega juhtida tähelepanu Kiikla mõisa rollile Eesti teatriajaloos. Kuna Kotzebue tekstid on pikad ja tegevusi palju, sai õige ruttu selgeks, et selle lavastamine käib meile üle jõu. Lahenduse video näol pakkus välja Kristo, kellest sai selle ettevõtmise peamine mootor. Filmisime meie kodukaameraga, mis korduvalt otsad andis, ja tihti tuli sama asja mitu korda filmida. Kohe alguses kuulutasin, et osalema peavad kõik, kes noortekeskuse tegemistega seotud, ainus põhjus kõrvale jäämiseks oli ajateenistus kaitseväes või viibimine välismaal. Ja nii läks. Keegi ei hiilinud kõrvale. Sellest filmimisest on nii palju vahvaid mälestusi, et võib lausa oma filmiraamatu kirjutada, aga lühidalt võtab meeleolu kokku Kristo hiljem kokku lõigatud lühifilm “Nalja peab saama“, millest katkendit näidati isegi Kanal 2 “Reporteris”.

“Jõuluvana kodu jõulud”

Esietendus 2009. aasta detsembris. 

OSATÄITJAD 
Jõuluvana: Kaidi Sootalu
Jõulueit: Janett Rego
Ämm: Kristel Kruut
Arst: Kärolin Kruut
Metsavaht: Keiu Asten
Metsavaras: Triinu Õras
Palju väikesi päkapikke

Meenutab Ruth Linnard 
(2020. aasta aprillis)

Näidend, mida on  näitering mänginud uue koosseisuga ka 2016. aastal. Etenduse juhatasid sisse Viivika Nano jänkuna ja Mari-Liis Virunurm karuna. Jänku ja karu vaatasid etendust kuuse ees diivanil ja elasid vahvasti kaasa. Kui näiteks metsavaht Keiu õhupüssiga pauku tegi, värises jänku hirmust ja peitis pea karule sülle.

“Timbu-Limbu õukond ja lumemöldrid”
Kalju Kangur
Esietendus 2009. aasta detsembris Tammiku rahvamajas.
Noorema koosseisuga 2010 a. märtsis Kohtla-Järve kultuurihoones kooliteatrite festivalil.

OSADES
Timbu-Limbu: Karoli Õras 
Pambu: Kärolin Kruut / Janette Trel
Muki: Kristel Kruut / Janelle Trel
Pimpelsang: Triinu Õras / Etlyn Veber
Toru-Loru: Ester Alt / Krista Kivil
Trebla: Janett Rego / Karlis Sootalu 
Karupoeg: Merili Õras /
Siil: Margit Sepp / Mari-Liis Virunurm
Nõid: Kaarin Kivil
Koku, Oku, Toku: Madis Linnard, Priit Linnard, Jürgen Adamson / Kevin Kurs, Urmet Sootalu, Brendon Kurs

Meenutab Ruth Linnard 
(2020. aasta aprillis)

See sündis tellimusetendusena. Tammiku rahvamaja juhataja Heli Vähk helistas ja küsis, kas meil oleks võimalik mingi näidendiga neile muinasjutupäevale esinema tulla. Kui kutsutakse, siis ei saa ju ära ütelda. Väikese otsimise peale tundus, et “Timbu-Limbu” lavastamine võib kõne alla tulla. Ja näitlejaid ei olnud vaja ka kaugelt otsida, sest Kiiklas oli olemas tore seltskond noori, kes alati kaasa tulid, kui neid kutsuda. Krista leidis sobiva teele minemise laulu ja nii see lavastus siis sellele laulule üles ehitatigi, et tuleb uus kaaslane, ja „aeg on meil nüüd teele minna rännakule üheskoos…“.

Kui me etenduse päeval Tammikusse jõudsime, selgus, et nagu tihti rahvamajades juhtuda võib, oli saalis vaid paar inimest. Rahvamaja juhataja asus siis nobedasti tuttavatele helistama, kurtes, et esinejaid on rohkem kui publikut. Selle otsustava tegevuse peale sai arvestatav ja väga soe publik saali ja mäng võis alata. Küllap võttis selline soe vastuvõtt ja väike viivitus pinge maha ning etendus läks hoogsalt ja apsudeta. Pärast korraldas Heli veel publikule ja näitlejatele ühiseid mänge ning kojusõiduga ei olnud kiiret.

Kooliteatrite festival toimus siis veel Kohtla-Järve kultuurikeskuses. Nooremale koosseisule tuli riietumisele abiks kaasa Mari-Liis. Enne lavale minemist kurtis meie väike siil Margit tugevat kõhuvalu ja keeldus esinemast. Ei jäänud midagi üle – lükkasime Mari-Liisile siilikasuka selga ja lavale. Pärast etendust oli väike siil jälle terve ja mugis rõõmsalt kringlit. See on üks vähestest lavahirmudest, mida ma Kiikla lastel näinud olen, aga Margit oli siis ka tõesti veel väga väike.